Projekt zdravá školní jídelna
Základní škola Komenského I, Zlín se zapojila do projektu Zdravá školní jídelna v květnu 2016. Od té doby postupně plnila 10 předepsaných kritérií, která byla podmínkou certifikace.
Certifikát byl škole předán dne 6. 1. 2017 Mgr. Ivanou Lukašíkovou, ředitelkou odboru hygieny a mladistvých a ing. Martou Korčákovou, Ph.D., vedoucí oddělení hygieny a mladistvých Krajské hygienické stanice Zlín, za účasti Mgr. Milana Smoly, vedoucího odboru školství Magistrátu města Zlín.
Splnění všech kritérií je výsledkem spolupráce žáků, pracovníků školy i rodičů.
Za vznikem projektu stojí odborníci na zdravou výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt je podporován také Ministerstvem zdravotnictví. Projekt přináší rady, recepty, příručky, které pomáhají školní jídelnu sladit s nejmodernějšími poznatky o zdravé výživě. Jde o zpestření a zatraktivnění školního stravování dle soudobých informací a trendů pod dohledem odborníků. Nutričně hodnotná, vyvážená a pestrá strava je pro naše strávníky připravována týmem pracovnic školní jídelny výhradně z čerstvých surovin, s omezením používání dochucovadel, instantních dehydrovaných směsí a bez použití polotovarů.
Projekt se zajímavě prolínal celým školním rokem a díky pedagogům školy zpestřil v mnoha ohledech výuku podle školního vzdělávacího programu.
Správné stravovací návyky a životní styl, které žáci získají a upevní si již v dětství, si zpravidla s sebou odnesou í do dospělosti.
Velké poděkování patří určitě paním kuchařkám, žákům i pedagogům, kteří se do zajímavého projektu aktivně a s nasazením zapojili a propojili ho tak nenásilně s výchovně vzdělávacím procesem.
Ocenění si vážíme i proto, že se nám podařilo do projektu v táhnout všechny žáky a je pro nás výzvou v započatém trendu i dále pokračovat.
Naše škola se přihlásila do projektu Zdravá školní jídelna.
10 kritérií zdravé školní jídelny:
Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
Plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience
Veřejně dostupný jídelníček
„Vím, co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
Výzdoba jídelny
Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin
Předem děkujeme za Vaši podporu a pomoc při plnění kritérií k získání certifikátu.
Více informací k projektu naleznete na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/
>>> Informace pro rodiče:
Školní jídelna, kterou navštěvuje Vaše dítě, se přihlásila do projektu Zdravá školní jídelna. Děkujeme za Vaši podporu a pomoc při plnění kritérií k získání certifikátu, které naleznete zde:
Informace o soli:
Letáky Státního zdravotního ústavu ke stažení:
>>> Školní projekty:
Projekty v předmětech jazyk český, chemie, přírodpis - ve složce "akce k projektu" pod textem